Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

« ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ, 19.11.2017 »



Την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αιγίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Η δημιουργία ενός άρτιου Εκκλησιαστικού Μουσείου ήταν από τα πρώτα μελήματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου, ο οποίος όχι μόνο κατόρθωσε να περισώσει τα διάσπαρτα εκκλησιαστικής τέχνης κειμήλια που επί χρόνια βρίσκονταν σε αποθήκες Ιερών Μονών και Εκκλησιών της περιοχής, αλλά και έπραξε τα δέοντα για τη συντήρηση, την ασφάλεια και την προβολή τους.    
Έτσι, ο απολογισμός αυτής της μακρόχρονης προσπάθειας ήταν να συμπεριληφθούν στα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου, ένα αυτούσιο τέμπλο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βουρών Αιγιαλείας, 100 περίπου εικόνες, χειρόγραφα, ιερά σκεύη, ιερά καλύμματα, άμφια, χρυσοκέντητος Επιτάφιος, αντιμήνσια, παλιές σφραγίδες, μολυβδόβουλα, σιγίλλια και πόρπες, ενώ περιλαμβάνονται επίσης είδη λαϊκής τέχνης αλλά και κειμήλια εθνικού χαρακτήρα, όπως χειρόγραφες επιστολές, φουστανέλες και όπλα αγωνιστών της Επανάστασης του 1821. 
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία άξια επαίνου πρωτοβουλία τού σεπτού Ποιμενάρχη μας, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μέσα στον χώρο τού Μητροπολιτικού Μεγάρου ένα Εκκλησιαστικό Μουσείο που θα αποτελέσει έναν ανεκτίμητο «θησαυρό» τόσο για το Αίγιο όσο και για την ιστορική Ιερά Μητρόπολή μας.

imkkaig.blogspot.gr



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου