Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ »


Οι ημέρες του Δωδεκαημέρου, αγαπητοί μου φίλοι, είναι αφιερωμένες κατ’ εξοχήν στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Εορτάσαμε τις προηγούμενες ημέρες την Γέννηση, την Περιτομή και ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την Βάπτιση του Κυρίου μας στον Ιορδάνη ποταμό. Στον κύκλο των Δεσποτικών εορτών η Εκκλησία δεν μπορούσε να λησμονήσει ένα άλλο πρόσωπο που συνδέεται στενά με τον Χριστό και το έργο Του. Και αυτό το πρόσωπο δεν είναι άλλο από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πριν από την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων διαβάζεται περικοπή από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, η οποία αναφέρεται στο προπαρασκευαστικό έργο του Ιωάννη. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος υπήρξε μέγας κατά την κλήση, μέγας κατά το κήρυγμα και μέγας κατά τον βίο. Ο Ίδιος ο Χριστός μιλώντας περί του Ιωάννη τον αναφέρει ως τον μεγαλύτερο άνθρωπο που έχει γεννηθεί από γυναίκα.
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής αποτελεί την επισφράγιση των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης. Το έργο του προφητεύθηκε από τον Προφήτη Μαλαχία το 450 π.Χ. Είναι όμως και ο μεγάλος Προφήτης της Καινής Διαθήκης, ο οποίος προετοίμασε το έργο του Σωτήρος Χριστού. «Ως γέγραπται εν τοις προφήταις, ιδού εγώ αποστέλλω τον άγγελόν μου προ προσώπου σου, ος κατασκευάσει την οδόν σου έμπροσθέν σουˑ φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ετοιμάσατε την οδόν Κυρίου, ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού» (ΜΑΡΚ. 1, 2-3). Το φλογερό κήρυγμα του Ιωάννη συγκινούσε τα πλήθη που συνέρρεαν να τον ακούσουν, να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους και να βαπτισθούν στον Ιορδάνη ποταμό. Το βάπτισμα του Ιωάννη ήταν προπαρασκευαστικό για το αναγεννητικό βάπτισμα του Χριστού. Προετοίμαζε τον ερχομό του Θεανθρώπου Χριστού.
Ο Ιωάννης, απεσταλμένος Άγγελος του Μεγάλου Κυρίου, ομολογούσε ότι δεν ήταν άξιος να λύσει τον ιμάντα των υποδημάτων του Ιησού. Οι αληθινά μεγάλοι άνθρωποι είναι πάντοτε ταπεινοί. Ο Ιωάννης βάπτιζε «εν ύδατι» (ΜΑΡΚ. 1, 8), το Βάπτισμα του Χριστού είναι «εν Πνεύματι Αγίω» (ΜΑΡΚ. 1, 8). Είναι αναγεννητικό που βοηθάει να γίνουν οι άνθρωποι δίκαιοι, φιλεύσπλαγχνοι, ταπεινοί, πράοι και να έχουν αγάπη. Επίσης βοηθάει τους ανθρώπους να διατηρούν τα σώματα καθαρά από κάθε ηθικό μολυσμό. Αυτοί οι αναγεννημένοι άνθρωποι αποτελούν κοινωνία αγίων με προτεραιότητα την πνευματικότητά τους από την ύλη. Αυτό το Πνεύμα ειρηνεύει τις καρδιές των ανθρώπων και πετυχαίνει την ειρήνη, την υπερέχουσαν πάντα νουν και η οποία είναι διαρκής και αληθινή. Όταν ειρηνεύουμε εμείς ειρηνεύουν και οι άνθρωποι γύρω μας. Δεν δημιουργούμε ταραχή.
Το Χριστιανικό Βάπτισμα έχει διπλή σημασία, «δι’ ύδατος και δια Πνεύματος». Δεν αρκεί μόνο το δι’ ύδατος», που ήταν το βάπτισμα του Ιωάννη. Με το «δι’ ύδατος» λαμβάνουμε την ιδιότητα του Χριστιανού, αλλά χρειάζεται και η εσωτερική αναγέννηση. Να ενδυθούμε τον Χριστό με την αγία ζωή μας και να βιώνουμε τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, την αγάπη, την ειρήνη, την μακροθυμία, την χρηστότητα, την αγαθωσύνη, την πίστη, την πραότητα και την εγκράτεια. Με το Άγιο Βάπτισμα έχουμε συνταφεί και έχουμε συναναστηθεί, ώστε να  περπατάμε σε μια καινούργια ζωή. Με το Άγιο Βάπτισμα οδηγούμαστε στην όντως ζωή, στη ζωή κοντά στον Χριστό. Είμαστε Χριστιανοί και δεχθήκαμε το θείο Βάπτισμα; Ας εξετάσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό, αν όντως δεχθήκαμε και το «εν Αγίω Πνεύματι» Βάπτισμα που αναγεννά τον άνθρωπο.
Βέβαια στην πορεία της Χριστιανικής μας ζωής μπορεί να συμβούν και πτώσεις. Ο Ιωάννης κήρυττε στους ανθρώπους μετάνοια, για να δεχθούν το κήρυγμα του Χριστού. Η μετάνοια μας βοηθάει να καθαρίζουμε τον εσωτερικό χιτώνα της ψυχής μας και να βιώνουμε την εν Χριστώ σωτηρία. Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε τα Θεοφάνεια του Χριστού και ο κρυπτόμενος Χριστός θα εμφανισθεί στο δημόσιο έργο Του. Ένα έργο αγάπης και λύτρωσης του ανθρώπου από τα δεσμά της αμαρτίας. Ο Χριστός στον κόσμο φέρνει την ειρήνη, την αγάπη, την συγχωρητικότητα, την ειλικρίνεια, την συμπόνοια και πολλά άλλα. Θα μου πείτε, που βρίσκονται αυτά στη σημερινή εποχή; Κατά πρώτο λόγο υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι με αυτά τα χαρίσματα. Αλλά και αν δεν υπάρχουν αυτά, δεν φταίει ο Χριστός, αλλά εμείς που δεν ανταποκρινόμαστε στο προσκλητήριό Του για πνευματική ζωή.
Αγαπητοί μου φίλοι, την αγία ημέρα των Θεοφανείων ας συμβαπτισθούμε με τον Χριστό, που καθαρίζει τις αμαρτίες «εν Αγίω Πνεύματι» και ας φωτίσει τις ψυχές μας το υπερούσιο φως του Χριστού. Αυτό το Φως φανερώθηκε στην οικουμένη και ας σημειωθεί και σε μας, ώστε όντως αναγεννημένοι, με πίστη να πορευθούμε στην Χριστιανική μας ζωή, εφαρμόζοντας το θείο θέλημα. Εφόδιο μέγα στην Χριστιανική πορεία είναι και το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας που μας ενώνει με τον Σωτήρα Χριστό. Ο Ιησούς Χριστός μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία και εμείς με πίστη και αγάπη δεχόμαστε την σωτηρία. Μην ακούμε τις διάφορες θεωρίες των ανόητων αθέων που προσπαθούν να πλήξουν την πίστη μας. Να είμαστε κοντά στον Χριστό, από τον Οποίο να αντλούμε δύναμη και να πορευόμαστε στην επίγεια πορεία μας, μέχρι να βρεθούμε κοντά Του στην αιωνιότητα.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου