Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ ΛΟΥΚΑ (ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΛΕΠΡΩΝ) »


Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου φίλοι, μας παρουσιάζει δέκα δυστυχισμένους ανθρώπους, που υπέφεραν από την φοβερή αρρώστια της λέπρας, η οποία ήταν και μεταδοτική. Γι’ αυτό οι λεπροί απομονώνονταν σε ερημικούς τόπους ξεχασμένοι ακόμη και από τους οικείους τους. Η αρρώστια αυτή παρουσιάζεται στην αρχή ως φυσαλίδες, οι οποίες αργότερα μεταβάλλονται σε πληγές και έλκη. Σιγά – σιγά το σώμα του λεπρού σαπίζει και αρχίζουν να πέφτουν διάφορα μέλη του σώματός του. Η ασθένεια της λέπρας μπορούσε να διαρκέσει πέντε, δέκα και δέκα οκτώ χρόνια, για να πεθάνει κατόπιν, ότι λείψανο του ανθρωπίνου σώματος απέμενε. Παλαιότερα στην Ελλάδα οι λεπροί συγκεντρώνονταν στην Σπιναλόγκα της Κρήτης ή και αλλού. Σήμερα, χάρη στον Νορβηγό Χάνσεν, η διάγνωση της ασθενείας μπορεί να γίνει έγκαιρα και οι ασθενείς να θεραπευθούν.
Ο Χριστός, στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, περνούσε από τον τόπο, όπου έμεναν απομονωμένοι οι λεπροί. Τους είδε, τους λυπήθηκε και από ευσπλαγχνία τους θεράπευσε. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο ως Ευεργέτης, θεραπευτής και των σωματικών και των ψυχικών ασθενειών. Μετά τη θεραπεία τους απέστειλε προς τους ιερείς να λάβουν το πιστοποιητικό αποθεραπείας κατά τα καθιερωμένα της εποχής εκείνης. Αφού διαπιστώθηκε η θεραπεία τους οι εννέα έτρεξαν να συναντήσουν προσφιλή τους πρόσωπα και μόνο ένας θεώρησε υποχρέωσή του να γυρίσει και να πει ένα ευχαριστώ στον Κύριο. Η ευγνωμοσύνη προς τον ευεργέτη είναι σπάνια σε όλες τις εποχές. Είναι σύνηθες φαινόμενο η αγνωμοσύνη προς τον ευεργέτη. Και στη σημερινή εποχή σπάνια οι άνθρωποι νιώθουν υποχρέωση προς τον ευεργέτη τους και δύσκολα τον ευχαριστούν.
Η λέπρα σήμερα σταμάτησε να αποτελεί μάστιγα της ανθρώπινης ζωής. Είναι και αυτό ένα από τα αγαθά της επιστημονικής προόδου. Ο Χριστός, όταν θεράπευε, συνιστούσε στον θεραπευμένο: «Ίδε υγιής γέγοναςˑ μηκέτι αμάρτανε» (ΙΩΑΝ. 5, 14). Ήθελε να επισημάνει πως κατά μεγάλο ποσοστό οι σωματικές ασθένειες οφείλονται σε αίτια αμαρτωλής ζωής. Αυτό ομολογείται σήμερα και από την Ψυχιατρική και η ασθένεια σήμερα του AIDS είναι αποτέλεσμα φοβερών παρεκτροπών και καταχρήσεων. Η ώθηση των νέων στην περιφρόνηση ηθικών αξιών, η πολεμική κατά του θεσμού της οικογένειας, η ασύδοτη ζωή, οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις σε βάρος της υγείας του σώματος. Και όπως επιβεβαιώνει ο Απόστολος Παύλος: «Τα γαρ οψώνια της αμαρτίας θάνατος» (ΡΩΜ. 6, 23). «Γιατί ο μισθός που δίνει η αμαρτία είναι ο θάνατος» (ΡΩΜ. 6, 23). Θάνατος και ψυχικός και βιολογικός.
Σήμερα επίσημα επιστημονικά χείλη επιβεβαιώνουν ότι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS είναι ο σεβασμός των ηθικών αξιών, η ανύψωση του θεσμού της οικογένειας, ο αυτοπροσδιορισμός της προσωπικής ζωής. Πέρα από τα φληναφήματα των τηλεοπτικών εκπομπών η Εκκλησία και η Πολιτεία πρέπει να αναλάβουν να θωρακίσουν τους νέους με την πίστη στις ηθικές αξίες. Πως όμως μπορεί μία Πολιτεία που ψηφίζει σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, να μεταδώσει ηθικές αξίες στους νέους; Αφού η ίδια είναι ανήθικη! Μιλάμε για Πολιτεία που έχει κάποια ιδανικά και πίστη στον Θεό και όχι για μία Πολιτεία που έχει απορρίψει όλα αυτά.  Ευάλωτοι στο AIDS δεν είναι οι νέοι που ζουν σε όμορφο και ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, που βιώνουν τις αρχές της πίστης μας, αλλά εκείνοι που δεν ζουν σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον.
Η Πολιτεία, αν θέλει, μπορεί να διορθωθεί και να βαδίσει τον ορθό δρόμο. Είναι καιρός να ανυψώσει το επίπεδο της παιδείας και να καταστούν τα σχολεία, όχι φθηνά μεταπρατήρια τυπικών γνώσεων, αλλά πραγματικά παιδαγωγικά καθιδρύματα. Πάνω από τις γνώσεις να κυριαρχεί η παιδαγωγική. Η Εκκλησία με τις ενορίες της, με τα νεανικά της κέντρα (όπου είναι δυνατόν να υπάρχουν), να παρέχει με ειδικούς συμβούλους τα απαραίτητα ηθικά εφόδια. Να λειτουργούν σχολές γονέων, όπου θα παρέχονται οι αναγκαίες καθοδηγήσεις των γονέων για επιτυχημένη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και ακόμη να δημιουργείται στις ενορίες συνεργασία με τους γονείς. Δυστυχώς όμως στις ημέρες μας και ιδιαίτερα στην επαρχία, η πλειοψηφία των νέων γονέων αδιαφορεί για την Εκκλησία και για ότι συμβαίνει μέσα εκεί. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και εξαιρέσεις!
Αγαπητοί μου φίλοι, η ηθική είναι το αποτελεσματικότερο όπλο για τις περισσότερες ασθένειες. Όλοι οι υπεύθυνοι φορείς να επιζητούν με παιδαγωγικά και μορφωτικά μέσα να αναπτύσσουν την προσωπικότητα των νέων, έτσι ώστε να αποβαίνουν υγιή και καρποφόρα στελέχη της κοινωνίας μας. Να προσπαθήσουμε όλοι από την μεριά μας, να λείψει η λέπρα του σκότους, τους ψεύδους, της ωμής βίας, της απάρνησης της δικαιοσύνης, της δυσπιστίας στο καλό. Να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το βασίλειο της γενικής απάτης με το βασίλειο της γενικής αλήθειας που είναι ο λόγος του Χριστού. Μην κοιτάζουμε τι γίνεται δίπλα μας. Αλλά να προσπαθούμε εμείς, να αλλάξουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας προς το καλύτερο. Πολλοί είναι εκείνοι που χλευάζουν την Εκκλησία και τους πιστούς. Θα δούμε ποιοι τελικά θα βγουν νικητές και ποιοι χαμένοι.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου