Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

« ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ »


Η σημερινή Κυριακή, αγαπητοί μου φίλοι, ονομάζεται από την Αγία μας Εκκλησία «Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως». Στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα παρουσιάζονται μεγάλες μορφές της Παλαιάς Διαθήκης, Πατριάρχες, Κριτές, Βασιλείς, Προφήτες και Προπάτορες. Όλοι αυτοί ζούσαν μέρα και νύκτα με το όραμα του Μεσσία. Ποθούσαν με λαχτάρα να Τον δουν, μα δεν αξιώθηκαν να ζήσουν στα χρόνια Του. Όλοι αυτοί υπήρξαν Προπάτορες του Ιησού Χριστού κατά σάρκα και με τη σταθερή και ολοκληρωμένη πίστη τους έγιναν όργανα του Θεού και προετοίμασαν τους ανθρώπους για την έλευση του Χριστού στον κόσμο. Ο Απόστολος Παύλος εξυμνεί την πίστη των Προπατόρων του Ιησού Χριστού στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα, των οποίων τα ονόματα τα ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο.
Αρχικά εγκωμιάζεται από τον Απόστολο Παύλο η πίστη του Αβραάμ. Η πίστη του Αβραάμ υπήρξε πλήρης. Οι λογισμοί του, το αίσθημα της καρδιάς του και όλα όσα μπορεί να σκεφθεί, να θελήσει και να πράξει ο άνθρωπος, όλα για τον Αβραάμ ήταν εμπιστοσύνη στον λόγο του Θεού. Κάτι που λείπει από τον σημερινό άνθρωπο του άγχους και της ανυπομονησίας. Από την εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού ξεκινούσε πάντα ο Πατριάρχης Αβραάμ. Έθετε ως βάση στη ζωή του ό,τι του έλεγε ο Θεός και γι’ αυτόν πλέον δεν υπήρχαν προβλήματα και αγωνίες. Το είπε ο Θεός δεν μπορεί να είναι, παρά όπως το λέει ο Θεός. Χάρη στην πίστη του ο Αβραάμ έμεινε ως ξένος και μετανάστης στη γη που του υποσχέθηκε ο Θεός, μαζί με τον Ισαάκ και τον Ιακώβ που ήταν και αυτοί συγκληρονόμοι της ίδιας υπόσχεσης του Θεού. Η δοκιμασία της πίστης του Αβραάμ κορυφώθηκε, όταν ο Θεός του ζήτησε να θυσιάσει τον γιο του Ισαάκ.
Τι μπορούμε να καταλάβουμε εμείς οι σημερινοί Χριστιανοί άραγε από τη ζωή αυτή του Αβραάμ; Ενώ ήταν τόσο πλούσιος, δεν απέκτησε ούτε ένα μέτρο γης. Η μοναδική ακίνητη περιουσία που απέκτησε ήταν ο τάφος ο δικός του και της γυναίκας του. Τίποτα άλλο. Δεν ήθελε να επιστρέψει στη γη από την οποία ξεκίνησε, ούτε τον συγκινούσε η γη αυτή. Ζούσε μέσα σε σκηνές, για να θυμάται πως είναι προσωρινός ένοικος στη γη αυτή. Για να έχει στραμμένο διαρκώς τον νου του στην ουράνια πατρίδα μας. Διότι είχε άλλα οράματα, τον Ουρανό και την Βασιλεία του Θεού. Αυτό πρέπει να είναι και το όραμα κάθε πιστού. Δεν είμαστε μόνιμοι σε αυτή τη γη. Κάποτε θα την εγκαταλείψουμε για πάντα. Μην ξεχνιόμαστε λοιπόν. Δεν ανήκουμε στη γη. Δεν πλασθήκαμε για λίγα χρόνια ζωής. Έχουμε μέσα μας ψυχή αθάνατη. Στα Ουράνια ας έχουμε στραμμένη την καρδιά μας.
Στη συνέχεια του σημερινού Αποστολικού αναγνώσματος, ο Απόστολος Παύλος απαριθμεί μία σειρά ηρώων της Πίστης της Παλαιάς Διαθήκης. Όλοι αυτοί οι Άγιοι έδειξαν μεγάλη γενναιότητα και πέτυχαν την πραγματοποίηση των υποσχέσεων που τους έδωσε ο Θεός.  Αναδείχθηκαν ανίκητοι σε διάφορες δυσκολίες της ζωής. Άλλοι βασανίσθηκαν σκληρά μέχρι θανάτου, επειδή δεν δέχθηκαν να αρνηθούν την πίστη τους. Έζησαν μέσα σε στερήσεις, υπέφεραν θλίψεις και κακοπάθειες. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανεκτίμητη αξία. Ολόκληρος ο κόσμος δεν αξίζει όσο οι Άγιοι αυτοί άνθρωποι. Όλοι αυτοί λοιπόν οι πιστοί άνθρωποι της Παλαιάς Διαθήκης ζούσαν με το όραμα του Μεσσία. Περίμεναν τον ερχομό Του. Περίμεναν την Γέννησή Του. Και ετοίμαζαν τις ψυχές τους, για να Τον υποδεχθούν. Η άσκηση στην αρετή υπάρχει από τα παλαιά χρόνια και επεκτείνεται στις ημέρες μας.
Η Εκκλησία προβάλλει σήμερα τη σημασία και την αξία της πίστης. Με την πίστη μπορούμε να κατανοήσουμε διάφορα πράγματα που δεν εξηγούνται με την λογική. Η Ορθοδοξία δεν απαρνείται, ούτε περιφρονεί την γνώση. Η πίστη είναι όρος της γνώσης. Πίστη και γνώση αλληλοσυμπληρώνονται, διαφωτίζουν και καθοδηγούν τους ανθρώπους. Η πίστη αποτελεί για τον Χριστιανό ακατάβλητη δύναμη για την επιτυχία της ζωής. Ο Κύριος τόνισε τη δύναμη της πίστης και είπε ότι με την πίστη μετακινούνται όρη. Δηλαδή, με την πίστη κατορθώνονται πράγματα φυσικώς αδύνατα. Αυτή την πίστη την είδαμε από τα χρόνια της Εκκλησίας μέχρι και σήμερα, στους διάφορους διωγμούς. Οι Χριστιανοί με το αίμα τους στερέωσαν την Εκκλησία του Χριστού και ζει μέσα στους αιώνες, όσο και να προσπάθησαν οι διώκτες της να ανακόψουν την πορεία της.
Αγαπητοί μου φίλοι, σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε την Γέννηση του Χριστού. Είναι μία από τις συγκινητικότερες Χριστιανικές εορτές. Όσο κανείς κι αν είναι θρησκευτικά αδιάφορος, όταν εκείνη την ημέρα ακούσει να κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες, δεν μπορεί παρά να νοιώσει ρίγη συγκίνησης. Αυτή η ημέρα πέρα από τις εορταστικές ετοιμασίες, είναι ημέρα πνευματικού αναβαπτισμού. Να πιστεύουμε σταθερά ότι όντως ήλθε στον κόσμο ο Χριστός, ως Σωτήρας και εμείς δια της πίστης να οικειοποιηθούμε την εν Χριστώ σωτηρία. Να υποδεχθούμε την εορτή των Χριστουγέννων με έργα αρετής και δικαιοσύνης. Με αυτό τον τρόπο θα γίνουν τα Χριστούγεννα σταθμός στη ζωή μας, σταθμός μετανοίας και επιστροφής, χάριτος και αγώνα. Έτσι ο Χριστός θα γεννηθεί και στις δικές μας καρδιές και θα μείνει μόνιμος ένοικος της καρδιάς μας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου