Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

« ΚΥΡΙΑΚΗ Θ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »


Στη σημερινή Αποστολική περικοπή, αγαπητοί μου φίλοι, ο Απόστολος Παύλος μας διδάσκει για τη θέση που έχουμε ως μέλη μέσα στην Εκκλησία. Με το βάπτισμα συνταχθήκαμε με τον Χριστό. Όταν μιλάμε περί Εκκλησίας, δεν εννοούμε μόνο τους κληρικούς όλων των βαθμίδων, αλλά και τους λαϊκούς. Την Εκκλησία την αποτελούμε όλοι μαζί, κληρικοί και λαϊκοί. Η Εκκλησία είναι το πλήρωμα των πιστών, κληρικών και λαϊκών. Ποιος είναι ο σκοπός της Εκκλησίας; Να εξαπλωθεί η Βασιλεία του Θεού σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως μέλη της Εκκλησίας οφείλουμε να εργαζόμαστε για την πραγμάτωση αυτού του σκοπού. Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε συνεργοί στο έργο του Θεού. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με στάση κριτική απέναντι στα θέματα της Εκκλησίας, σαν να μην είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι. Οφείλουμε να βοηθάμε με όλες μας τις δυνάμεις στο ιερό αυτό έργο.
Ο Απόστολος Παύλος τονίζει στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα: «Θεού γαρ εσμέν συνεργοί» (Α΄ ΚΟΡ. 3, 9). Παρομοιάζει όλους τους Χριστιανούς με «Θεού γεώργιον» (Α΄ ΚΟΡ. 3, 9) και με «Θεού οικοδομή» (Α΄ ΚΟΡ. 3, 9). Η Εκκλησία είναι ένα πνευματικό χωράφι, το οποίο καλλιεργείται και σπείρεται από τον Θεό με τους εργάτες Του, τους Αποστόλους και γενικά με τους ποιμένες της Εκκλησίας. Ακόμη είναι μία οικοδομή, κτισμένη πάνω στον ακρογωνιαίο λίθο, τον Ιησού Χριστό. Πάνω σε αυτόν τον λίθο, λέει ο Απόστολος Παύλος, θεμελίωσε τις κατά τόπους ιδρυθείσες από τον Ίδιο Εκκλησίες. Όλοι οι Χριστιανοί, κληρικοί και λαϊκοί, είμαστε οικοδόμοι στην πνευματική οικοδομή της Εκκλησίας. Συνεχίζουμε το κτίσιμο αφενός με τη δική μας ηθική τελείωση, αφετέρου με την επέκταση της Βασιλείας του Θεού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οποιοδήποτε πνευματικό έργο επιτελούμε, να φροντίζουμε να το οικοδομούμε πάνω στο μοναδικό θεμέλιο «ο εστίν Ιησούς Χριστός» (Α΄ ΚΟΡ. 3, 11). Όσοι παρουσιάζονται ότι επιτελούν Χριστιανικά έργα, τα οποία όμως δεν τα οικοδομούν πάνω στο θεμέλιο «Ιησούς Χριστός», δεν επιτελούν γνήσια Χριστιανικά έργα και είναι αιρετικοί. Για να είμαστε πραγματικά Χριστιανοί οφείλουμε να αποδεχόμαστε και να ζούμε την εν Χριστώ σωτηρία. Τέτοιοι ψευτοχριστιανοί υπάρχουν και στη σημερινή εποχή. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας τις εκατοντάδες Προτεσταντικές ομάδες. Κάθε ένας Προτεστάντης μπορεί να γίνει Πάστορας και να φτιάξει τη δική του «εκκλησία». Πολλές είναι οι Χριστιανικές αιρέσεις, οι οποίες διαστρεβλώνουν τη διδασκαλία του Χριστού. Αυτές οι αιρέσεις παραποιούν το Ευαγγέλιο του Χριστού και οδηγούν τους ανθρώπους στην απώλεια.
Η δικαιοσύνη του Θεού θα αποκαλύψει το έργο κάθε πνευματικού εργάτη μέσα στο χωράφι της Εκκλησίας. Όποιος έκτισε το πνευματικό του έργο με ξύλα, με χόρτα και με καλάμια, δηλαδή με επιπολαιότητα και με ιδιοτέλεια ή και από προσωπική του προβολή, το έργο αυτό θα κατακαεί και θα χαθεί. Τέτοιοι είναι όσοι δεν εργάζονται με ειλικρίνεια στο χώρο της Εκκλησίας. Εμείς, ως μέλη αυτής της πνευματικής οικοδομής, ας προσέχουμε πολύ πως εργαζόμαστε. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί αποτελούμε την Εκκλησία, η οποία Κεφαλή της έχει τον Ιησού Χριστό. Μέσα στον καθένα και σε ολόκληρη την Εκκλησία μένει ο Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας, για να μας ενισχύει και να μας καθοδηγεί προς την εν Χριστώ ζωή. Όποιος παραμελεί τον προσωπικό του ναό, εργαζόμενος διάφορες αμαρτίες, περιφρονεί το Άγιο Πνεύμα που ενοικεί μέσα του.
Αλλά και όποιος οικοδόμος της Εκκλησίας κτίζει, όχι όπως προστάζει ο Χριστός και συμβουλεύει το Άγιο Πνεύμα, αλλά από εφάμαρτα κίνητρα, συντελεί στη φθορά του Εκκλησιαστικού έργου. Προειδοποιεί όμως ο Απόστολος Παύλος: «Ει τις τον ναόν του Θεού φθείρει, φθερεί τούτον ο Θεός» (Α΄ ΚΟΡ. 3, 17). Δηλαδή, «Αν κάποιος, λοιπόν, με τις διαιρέσεις καταστρέψει το ναό του Θεού, αυτόν θα τον αφανίσει ο Θεός» (Α΄ ΚΟΡ. 3, 17). Ο Θεός δεν εμπαίζεται! Τους ανθρώπους μπορούμε να τους παραπλανήσουμε, τον Θεό όμως όχι. Ας μάθουμε, λοιπόν, τι είναι Εκκλησία, τι να ζητάμε από την Εκκλησία και πως πρέπει να φερόμαστε προς την Εκκλησία. «Θεού γεώργιον, Θεού οικοδομή εσμέν» (Α΄ ΚΟΡ. 3, 9), κατά τους λόγους του Αποστόλου Παύλου. Να εργαζόμαστε στο γεώργιο του Θεού, καλλιεργώντας με όλες μας τις δυνάμεις τη θεία διδαχή του Ευαγγελίου.
Αγαπητοί μου φίλοι, όλοι μας ας συντελέσουμε με την αγία ζωή μας να οικοδομήσουμε το πνευματικό οικοδόμημα της Εκκλησίας, ώστε να επικρατήσει επί της γης η Βασιλεία του Θεού. Το αίτημα της Κυριακής Προσευχής «ελθέτω η βασιλεία σουˑ γεννηθήτω το θέλημά σου ως εν ουρανώ και επί της γης» ας γίνει πραγματικότητα. Τότε μέσα στην ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων θα λείψουν τα μίση, οι εχθρότητες, οι αδικίες, οι καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εφαρμόζεται η καινούργια εντολή του Χριστού «αγαπάτε αλλήλους». Δεν ήλθαμε στον κόσμο για να σπαταλήσουμε τη ζωή μας, που είναι δώρο του Θεού, σε φθηνές αμαρτωλές ενασχολήσεις και ηδονές, αλλά για να αξιοποιήσουμε την ύπαρξή μας με την αρετή μας και για να βιώσουμε την εν Χριστώ χαρά και ευτυχία, πορευόμενοι προς την αιωνιότητα του Θεού.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου