Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

« ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ »

Μέσα στον κοινωνικό βίο, αγαπητοί μου φίλοι, υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι συνεπείς προς τις υψηλές αρχές και άνθρωποι ασυνεπείς και υποκριτές. Δεν είναι φαινόμενο μόνο της εποχής μας. Και σε άλλες εποχές υπήρχαν τέτοια φαινόμενα. Και στις πιο ιδεώδεις κοινωνίες δεν έλειψαν οι υποκριτές και οι κίβδηλοι ηθικά. Φυσικά το φαινόμενο της ασυνέπειας παρατηρείται και στις Χριστιανικές κοινωνίες. Στη σημερινή εποχή μπορεί να μιλάμε για Χριστιανικά ιδανικά, υπερβαλλόντως όμως αποδεικνυόμαστε ασυνεπείς. Ο Απόστολος Παύλος, στη σημερινή Αποστολική περικοπή από την προς Ρωμαίους επιστολή του, διευκρινίζει ότι «ου γαρ οι ακροαταί του νόμου δίκαιοι παρά τω Θεώ, αλλ’ οι ποιηταί του νόμου δικαιωθήσονται» (ΡΩΜ. 2, 13). Δηλαδή, «Γιατί στο θεϊκό δικαστήριο δεν δικαιώνονται όσοι άκουσαν απλώς το νόμο αλλά μόνο όσοι τήρησαν το νόμο» (ΡΩΜ. 2, 13).
Η Χριστιανική πίστη δεν είναι μία θεωρία, ένα ιδεολόγημα, μία σειρά κανόνων και τύπων, αλλά ένας υπέροχος τρόπος ζωής. Δεν σώζονται πνευματικά οι περιοριζόμενοι σε μερικούς άγονους θρησκευτικούς τύπους, παραμένοντας ψυχροί και αδιάφοροι προς την ουσία του Χριστιανισμού, προς τη συνεπή ζωή της πίστης και των καλών έργων. Η πίστη έχει αναγεννητικό χαρακτήρα και η αναγέννηση φανερώνεται με τα αγαθά έργα. Έχουμε και σήμερα Χριστιανούς που διϋλίζουν τον κώνωπα και αφήνουν τα βαρύτερα του νόμου. Αυτοί οι άνθρωποι μοιάζουν με τους Φαρισαίους της εποχής του Χριστού. Αφήνουν τα έργα της αγάπης και της δικαιοσύνης. Αρκούνται σε τυπικές τελέσεις θρησκευτικών καθηκόντων, σε ένα εθιμικό εκκλησιασμό, αλλά η ζωή τους απέχει πολύ από μία λυτρωμένη Χριστιανική ζωή. Νομίζουν πως βαδίζουν την οδό της σωτηρίας τους.
Αυτού του είδους οι άνθρωποι είναι ψεύτικοι, χωρίς ενδοιασμούς, άδικοι, συκοφάντες, με χαμηλά και αμαρτωλά αισθήματα απέναντι των συνανθρώπων τους. Μπορεί να μιλάνε για την τελειότητα της Χριστιανικής διδασκαλίας, αλλά μένουν σκληροί και ανάλγητοι μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Αυτοί οι άνθρωποι πολλές φορές εξαπατούν τους συνανθρώπους τους ότι είναι ευσεβείς, όμως τον Θεό δεν μπορούν να τον εξαπατήσουν. Ο Θεός γνωρίζει ακόμη και τις σκέψεις που κάνουμε για τους συνανθρώπους μας. Αυτού του είδους οι Χριστιανοί δεν εισέρχονται στην Βασιλεία των Ουρανών και εμποδίζουν με το βίωμά τους και αυτούς που θέλουν να εισέλθουν. Είναι οι υποκριτές που υπάρχουν σε όλες τις εποχές. Στη σημερινή εποχή έχουμε έλλειψη από γνήσιους ανθρώπους, που αυτό που λένε το εννοούν. Βέβαια, έστω και δύσκολα,  μπορούμε να βρούμε τέτοιους ανθρώπους και να ωφεληθούμε.
Και στην εποχή του Αποστόλου Παύλου υπήρχαν ψευτοχριστιανοί και σήμερα υπάρχουν. Οι ψευτοχριστιανοί αν και ζουν και κινούνται, είναι πνευματικά νεκροί. Μπορεί να ασχολούνται με τα θεία, να μετέχουν στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, είναι όμως πνευματικά νεκροί. Ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος περιγράφει, πως ο μυθικός βασιλιάς των Τυρρηνών Μηκέντιος συνέδεσε ζωντανούς ανθρώπους με πτώματα, ώστε οι ζωντανοί να είναι αναγκασμένοι να περιφέρονται αγκαλιασμένοι με πτώματα. Η εικόνα αυτή είναι συμβολική. Όμως και σήμερα περπατάμε με ανθρώπους πνευματικά νεκρούς. Συναναστρεφόμαστε ανθρώπους που δεν έχουν καμία απολύτως χάρη από τον Θεό, αφού σε όλους τους κοινωνικούς τομείς επικρατεί η σήψη. Όμως μην απογοητευόμαστε. Υπάρχουν και σήμερα πραγματικά άνθρωποι του Θεού. Οφείλουμε να τους αναζητήσουμε και να ωφεληθούμε από τη συναναστροφή τους.
Ο άνθρωπος είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί σε διάφορα πάθη. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την μεριά μας. Αν συναναστρεφόμαστε ανθρώπους που ζουν μια σαρκική ζωή, βουτηγμένη στις σαρκικές απολαύσεις ή ανθρώπους που κλέβουν και εξαπατούν τους συνανθρώπους τους και το κράτος ή ανθρώπους που είναι αλκοολικοί και παίρνουν ναρκωτικά ή που είναι δέσμιοι άλλων παθών, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε. Κάνοντας παρέα με ανθρώπους που ζουν γνήσια Χριστιανική ζωή και που προσπαθούν να αποδεσμευθούν από τα διάφορα πάθη, παρασυρόμαστε κι εμείς προς το καλό, προς την απόκτηση των αρετών. Ειδικά εμείς οι Χριστιανοί δεν πρέπει να έχουμε καμία σχέση με τους αλλόθρησκους, με τους αιρετικούς και ειδικά με τους μάγους, τους αστρολόγους, τις καφετζούδες, τις χαρτορίχτρες και γενικά με τους ανθρώπους που υπηρετούν το σκοτάδι και όχι το φως.
Αγαπητοί μου φίλοι, αν εμείς οι σημερινοί Χριστιανοί είχαμε συνέπεια λόγων και πράξεων, δεν θα είχαμε την κρίση του πολιτισμού μας. Ο Χριστός δεν θέλει άσκοπα λόγια, αλλά έργα που να βεβαιώνουν την πίστη μας. Η Χριστιανική διδασκαλία κατά τούτο διαφέρει από τις άλλες θρησκείες. Δεν περιορίζει τους πιστούς της σε τυπικότητες, άκαρπες, αλλά επιζητά να επηρεάσει τον εσωτερικό μας κόσμο και αναγεννημένοι εσωτερικά, να φανερώσουμε την πίστη μας με μια ζωή υψηλής ποιότητας. Να ζούμε σύμφωνα με τις ηθικές και πνευματικές απαιτήσεις της πίστης μας. Να είμαστε Χριστιανοί με συνέπεια και σταθερότητα. Να προσέχουμε τις παρέες μας, χωρίς βέβαια να φθάσουμε στο σημείο να αδιαφορούμε για τους συνανθρώπους μας. Σαν Χριστιανοί οφείλουμε να τους αγαπάμε όλους και όταν μπορούμε να τους βοηθάμε. Οφείλουμε να προσέχουμε τις φιλίες μας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου