Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

« Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ »

Κατά τη σημερινή Κυριακή, αγαπητοί μου φίλοι, η Αγία μας  Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ματθαίου. Δεν έχουμε πολλά στοιχεία για τη ζωή του. Το όνομά του είναι συγκεκομμένος τύπος του Ματταθία, που σημαίνει «δώρο Θεού». Καταγόταν από την Γαλιλαία και ήταν γιος του Αλφαίου του επονομαζόμενου Λευΐ, όπως μας πληροφορούν οι Ευαγγελιστές Μάρκος και Λουκάς. Κατοικούσε στην Καπερναούμ και ασκούσε το επάγγελμα του τελώνη, δηλαδή του εργολάβου φοροεισπράκτορα για λογαριασμό των Ρωμαίων κατακτητών. Οι τελώνες ήσαν συνήθως άνθρωποι σκληροί, απάνθρωποι και άπληστοι. Συχνά προέβαιναν σε πράξεις αδικίας και εκβιασμών, έχοντας ως κάλυψη τις Ρωμαϊκές αρχές. Γι’ αυτούς τους λόγους τους περιφρονούσαν οι Ιουδαίοι. Δεν τους είχαν σε καμία υπόληψη. 
Η Καπερναούμ ήταν μια σπουδαία πόλη, η οποία απέφερε μεγάλα οφέλη στον τελώνη Ματθαίο. Όμως, από ότι φαίνεται, αυτός ήταν καλοπροαίρετος άνθρωπος και ίσως είχε ακούσει για το κήρυγμα του Ιησού. Όταν κάποια ημέρα περνούσε ο Κύριος από την Καπερναούμ, όπως μας πληροφορεί το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα,  είδε τον Ματθαίο «καθήμενον επί το τελώνιον» (ΜΑΤΘ. 9, 9) και του είπε: «ακολούθει μοι» (ΜΑΤΘ. 9, 9) και τότε αμέσως αυτός σηκώθηκε και Τον ακολούθησε. Ύστερα Τον προσκάλεσε στο σπίτι του, όπου Του παρέθεσε πλούσιο γεύμα, προκειμένου να Τον ευχαριστήσει για την τιμή που του έκανε να του μιλήσει και να τον καλέσει κοντά του. Το γεύμα προφανώς έγινε και για να αποχαιρετήσει τους συνεργάτες του, αφού άφησε για πάντα το τελώνιο και τις αμαρτωλές συναλλαγές και προσκολλήθηκε για πάντα στον Χριστό.
Η μετέπειτα ζωή του Ματθαίου κοντά στον Χριστό δεν θύμιζε σε τίποτα την προηγούμενη αμαρτωλή βιωτή του. Υπήρξε ένας συνετός και πιστός μαθητής του Χριστού. Μετά την Πεντηκοστή, λέει η Παράδοση, κήρυττε για δώδεκα χρόνια στην Παλαιστίνη και κατόπιν πορεύθηκε στα έθνη. Κήρυξε με θέρμη στην Αιθιοπία, στην Αραβία, στην Περσία, στη Μηδία και ίσως στην Μακεδονία. Είχε μαρτυρικό θάνατο, αλλά δεν γνωρίζουμε που έλαβε χώρα το μαρτύριό του. Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος είναι ο συγγραφέας του πρώτου Ευαγγελίου, από το οποίο διαβάσαμε σήμερα απόσπασμα. Αποτελεί κατά κάποιοτρόπο το συνδετικό κρίκο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Το έγραψε με σκοπό να κάνει γνωστό στους ομοφύλους του Εβραίους, ότι ο αναμενόμενος Μεσσίας της Παλαιάς Διαθήκης είναι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ.
Όπως μας πληροφορεί το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ματθαίου κάθησαν μαζί με τον Ιησού και τους μαθητές Του πολλοί τελώνες και αμαρτωλοί. Αυτό σχολιάσθηκε δυσμενώς από τους Φαρισαίους, οι οποίοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους καθαρούς από την αμαρτία. Μάλιστα απευθυνόμενοι προς τους μαθητές του Κυρίου είπαν: «Γιατί ο δάσκαλός σας τρώει με τους τελώνες και τους αμαρτωλούς;» (ΜΑΤΘ. 9, 11). Ακούγοντας αυτή την ερώτηση ο Χριστός τους απάντησε: «Δεν έχουν ανάγκη από γιατρό οι υγιείς αλλά οι άρρωστοι. Και πηγαίνετε να μάθετε τι σημαίνει, αγάπη θέλω και όχι θυσία. Γιατί δεν ήλθα να καλέσω σε μετάνοια τους δικαίους αλλά τους αμαρτωλούς» (ΜΑΤΘ. 9, 12-13). Ο Χριστός, με την απάντηση αυτή, τους έβαλε στη θέση τους. Με τον τρόπο Του τους απέδειξε, ότι δεν γνωρίζουν τίποτα από την πνευματική ζωή.
Ο Κύριός μας σε ολόκληρο το Ευαγγέλιο δεν μίλησε αυστηρά ποτέ στους αμαρτωλούς ανθρώπους. Μάλιστα τους αγκάλιαζε και προσπαθούσε να τους επαναφέρει στο σωστό δρόμο. Αντίθετα τους Φαρισαίους τους έχει επιπλήξει πολλές φορές. Ας θυμηθούμε τα φοβερά εκείνα «Ουαί», που ακούμε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας. Εκεί κτυπά την υποκρισία τους και τους αποκαλεί «οδηγούς τυφλούς» (ΜΑΤΘ. 23, 16), «μωρούς και τυφλούς» (ΜΑΤΘ. 23, 17), «όφεις, γεννήματα εχιδνών!» (ΜΑΤΘ. 23, 33). Ο Χριστός είναι ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στην υποκρισία των Φαρισαίων, αλλά και όλων των ανθρώπων που υποκρίνονται. Η υποκρισία δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μετάνοια. Ο υποκριτής άνθρωπος νομίζει, ότι βαδίζει σωστά στην πνευματική ζωή. Αντίθετα ο αμαρτωλός άνθρωπος, που καταλαβαίνει σε ποια κατάσταση βρίσκεται, μπορεί πιο εύκολα να μετανοήσει.
Αγαπητοί μου φίλοι, η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει για μία ακόμη φορά έναν αμαρτωλό, που μετανοεί και αλλάζει τρόπο ζωής. Πολλά είναι τα παραδείγματα αμαρτωλών ανθρώπων, που έγιναν Άγιοι της Εκκλησίας μας. Ένας από αυτούς είναι και ο σήμερα εορταζόμενος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος. Ο Ματθαίος δεν κάθησε καν να σκεφθεί, αν πρέπει να ακολουθήσει τον Χριστό ή πως θα εγκαταλείψει όλα τα πλούτη και την καλοπέρασή του. Αμέσως εγκατέλειψε τα πάντα μπροστά στο προσκλητήριο του Χριστού και άλλαξε τρόπο ζωής. Μετανόησε ειλικρινά για όλα όσα είχε κάνει στη ζωή του. Έχοντας ως παράδειγμα τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, οφείλουμε κι εμείς να μετανοήσουμε για τις πράξεις μας και να αποκαταστήσουμε και πάλι την σχέση μας με τον Θεό. Μόνο έτσι θα αλλάξει πραγματικά η ζωή μας.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου