Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

« Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ »


Διπλή η χαρά της σημερινής ημέρας, αγαπητοί μου φίλοι, αφού από την μία μεριά εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και από την άλλη την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η σημερινή εορτή είναι θρησκευτική και εθνική. Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή ημέρα τόσο για την Εκκλησία μας όσο και για την πατρίδα μας. Σήμερα λοιπόν η Εκκλησία μας εορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας Ενσάρκωσης, που με τόσο σαφή τρόπο μας το παρουσιάζει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιό του. Την ημέρα αυτή, ο θεόσταλτος Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό. Στην απορία της Παναγίας πως θα συλλάβει χωρίς άνδρα, της παρουσίασε το σχέδιο του Θεού και την καθησύχασε. Η Παναγία ήταν πλέον έτοιμη, μετά τη δική της συγκατάθεση, για το μεγάλο αυτό Ιστορικό Γεγονός.
Η Παναγία είχε καρδιά απλή και γεμάτη πίστη στον Θεό. Κατάλαβε πως με όλα αυτά τα ασυνήθιστα και υπέροχα που έβλεπε και άκουγε, ο Θεός της ζητούσε να γίνει αυτή το μέσον για κάτι πολύ σπουδαίο. Και αφού πήρε απάντηση στα δικαιολογημένα ερωτηματικά της, έσκυψε το κεφάλι της και αποδέχθηκε με μεγάλη ταπείνωση το θέλημα του Θεού. Δέχθηκε να γίνει το Θείο θέλημα, που ήταν η σωτηρία του ανθρώπου και η επιστροφή του στην αγκαλιά του Θεού. Μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων η ανθρωπότητα είχε εισέλθει σε περιπέτειες και αυτό έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσει. Και πως θα γινόταν αυτό ; Μα φυσικά με την παρέμβαση του Θεού. Έπρεπε να σαρκωθεί ο Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, προκειμένου να σωθεί το ανθρώπινο γένος και να βγει από αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις, που είχε περιέλθει.
Όμως, όπως προαναφέραμε, σήμερα εορτάζουμε και την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Οι αθάνατοι Έλληνες εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ανεξαρτήτου εθνικού κράτους. Στις 25 Μαρτίου του 1821, στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης. Τότε άρχισε επίσημα η Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες, στην ελευθέρωση και αναγνώριση του Ελληνικού κράτους το 1830, με τη συνθήκη του Λονδίνου. Συνθήκη που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου του 1830 η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Πλέον το Ελληνικό κράτος ήταν ελεύθερο από τον Τουρκικό ζυγό και μπορούσε να ελπίζει σε κάτι καλύτερο.
Την ημέρα αυτή τιμάμε τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, με  την Θεία Ευχαριστία, με εορταστικές εκδηλώσεις, με παρελάσεις, με την τοποθέτηση της Ελληνικής σημαίας στα μπαλκόνια μας και γενικά με την σκέψη μας στραμμένη σε αυτούς. Και όμως κάποιοι προσπαθούν να τα πολεμήσουν όλα αυτά με την παραπληροφόρηση και με κάθε μέσο που διαθέτουν. Είναι εκείνοι, που αν και Έλληνες, μισούν οτιδήποτε Ελληνικό και αγαπούν οτιδήποτε είναι ξενόφερτο. Αυτού του είδους οι Έλληνες παρουσιάζονται ως προοδευτικοί και κατηγορούν οποιονδήποτε κάνει αναφορά στην πατρίδα και στο Έθνος. Δυστυχώς πολεμούν την ίδια την πατρίδα τους. Είναι προσκυνημένοι στους ξένους ηγέτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα. Στη σημερινή Ελλάδα επικρατούν οι άνθρωποι εκείνοι που αμφισβητούν την Ελληνική Ιστορία.
Σαν Έλληνες που είμαστε οφείλουμε να αντιδράσουμε σε όλη αυτή την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην πατρίδα μας. Μην αφήσουμε κάποιους, να παραποιήσουν και να καταργήσουν την Ελληνική Ιστορία. Είναι καθήκον ιερό να διαφυλάξουμε τα ιερά και τα όσια της φυλής μας. Είναι καθήκον ιερό να μην σκύψουμε το κεφάλι μας σε ξένους κατακτητές. Είναι καθήκον ιερό να φέρνουμε στη μνήμη μας πάντοτε αυτούς που έχυσαν το αίμα τους, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αλήθεια και να τη διδάξουμε και στους άλλους. Έλεγε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης : «Η αλήθεια είναι πικρή και θα με πάρης πίσου εις την οργή σου. Όμως δια πάντα να είμαι εις την οργή σου, την αλήθεια θα σου λέγω, ότ’ είναι του Θεού· το ψέμα του διαβόλου. Και δεν είναι καιρός να κρύβεται η αλήθεια».                                     
Αγαπητοί μου φίλοι, μη δειλιάζουμε μπροστά στις σημερινές δυσκολίες. Οφείλουμε να αγωνισθούμε από οποιαδήποτε θέση και αν βρισκόμαστε. Θα τελειώσουμε με τα λόγια του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, που έγραψε πρόσφατα στο προσωπικό του blog στο Διαδίκτυο : «Έλληνες, Χριστιανοί, Πατριώτες, Αδελφοί, Πατέρες, ήλθεν η ώρα να σηκώσουμε κεφάλι ! Αντισταθήτε, λογομαχήστε, ακυρώσετε τυχόν φιλίες με πρόσωπα, τα οποία προσβάλλουν είτε την Πατρίδα μας, είτε την Πίστη μας ! Σηκώστε κεφάλι ! Στην θρασύτητα, απαντήστε με θρασύτητα ! "Οργίζεσθε και μην αμαρτάνετε" μας λέει ο Απόστολος Παύλος (Εφεσ. 4, 26). Ραγηάδες του 2013, εγερθήτε, σηκώστε κεφάλι ! Αν, βέβαια, αγαπάτε την Ελλάδα μας» (http://mkka.blogspot.gr).
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου