Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

« Ο ΚΑΘΑΡΩΤΑΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ »

Αποτέλεσμα εικόνας για τα εισοδια
Στις 21 Νοεμβρίου, αγαπητοί μου φίλοι, η Εκκλησία μας εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου. Τι ακριβώς όμως εορτάζουμε κατά την ημέρα αυτή; Η κόρη των δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας, η Μαριάμ, αφού συμπλήρωσε το τρίτο έτος της ηλικίας της, την παρέλαβαν οι γονείς της και σύμφωνα με την υπόσχεσή τους στο Θεό την οδήγησαν στο Ναό. Εκεί την παρέλαβε ο Αρχιερέας και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων.
Η είσοδος στα Άγια των Αγίων ήταν απαγορευμένη σε όλους, κληρικούς και λαϊκούς. Μόνο στον Αρχιερέα επιτρεπόταν η είσοδος μία φορά το χρόνο και κατόπιν εξιλαστηρίου θυσίας προς τον Θεό. Όμως η Μαριάμ ήταν η προ των αιώνων προορισμένη να γίνει Μητέρα του Ενανθρωπήσαντος Υιού του Θεού. Γι’ αυτό ο Θεός επέτρεψε σε αυτή κατά θαυμαστό τρόπο να εισέλθει στα Άγια των Αγίων. Την είσοδο της Μαριάμ στα Άγια των Αγίων αποκάλυψε ο Θεός στον Αρχιερέα Ζαχαρία, τον πατέρα του Ιωάννου του Προδρόμου.
Τον καθαρώτατο ναό του Σωτήρος, την Παναγία μας, την έτρεφε, την υπηρετούσε και τη δίδασκε μέσα στα Άγια των Αγίων, κατά θαυμαστό τρόπο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Και αυτό γινόταν σε όλη τη διάρκεια της δωδεκαετούς παραμονής της στο Ναό. Ζούσε εκεί μέσα η Θεοτόκος ως ένσαρκος άγγελος και δεν βγήκε από το Ναό για δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Αφού συμπλήρωσε τη δωδεκαετή παραμονή της στα Άγια των Αγίων, με θεία εντολή, βγήκε σε ηλικία δέκα πέντε ετών. Έπειτα από λίγο χρονικό διάστημα έγινε η μνηστεία της μετά του Ιωσήφ.
Η είσοδος της Θεοτόκου στο Ναό ήταν απαραίτητη για τον αγιασμό της προκειμένου σε λίγο καιρό να κυοφορήσει τον Ίδιο το Θεό, τον Υιό και Λόγο του Θεού. Η Μητέρα του Θεού κατέχει εξαιρετική θέση στο μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Λόγου του Θεού. Σε όλη την επίγεια ζωή της συμμετέχει προσωπικά και ενεργά στο κοσμοσωτήριο έργο του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων. Στο πρόσωπο της Θεοτόκου η ανθρωπότητα έδωσε τη συγκατάθεσή της για να σαρκωθεί ο Υιός και να έλθει να κατοικήσει ανάμεσα στους ανθρώπους.
«Ανήκοντας οργανικά στο γένος του Αδάμ η Παρθένος, έμεινε ωστόσο προφυλαγμένη από κάθε προσωπικό ρύπο, από κάθε κακό, που έγινε ως προς αυτήν ανενεργό με τους διαδοχικούς εξαγνισμούς των θεοπατόρων, με την ειδική ενέργεια του Πνεύματος και με το ελεύθερο κατόρθωμά της» ( Η Ορθοδοξία, Παύλου Ευδοκίμοφ, σελίδα 203 ).
Η Θεοτόκος είναι η Παναγία όχι γιατί έχει κάποια προνόμια που την ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά εξαιτίας της υπακοής Της προς το θέλημα του Θεού. Είναι η Παναγία με την αποδοχή και τη μετοχή Της στη Χάρη του Θεού. Η θεία θέληση δεν μπορεί να σώσει χωρίς τη συνδρομή της ανθρώπινης θελήσεως. Αυτή την ανθρώπινη θέληση την είχε η Θεοτόκος, η οποία με την υπακοή Της προσέλκυσε τη Χάρη του Θεού.
Στη σημερινή υλιστική εποχή μας το πρόσωπο της Παναγίας πρέπει να κατέχει σπουδαία θέση στη ζωή μας, αν θέλουμε να ζήσουμε αληθινά. Η Παναγία πρέπει να γίνει το πρότυπο όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών. Η Παναγία είναι η φωτεινή εκείνη μορφή που φωτίζει όσους την επικαλούνται και ζητούν τη βοήθειά της. Είναι η ελπίδα όσων ταλαιπωρούνται μέσα στα προβλήματα και στα αδιέξοδα της ζωής. Πρέπει να γίνει το παράδειγμα της νεολαίας μας, που δυστυχώς την έχουμε απογοητεύσει εμείς οι μεγαλύτεροι.
Μέσα λοιπόν από τις Θεομητορικές εορτές, αλλά και από την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, αναδεικνύεται η ταπείνωση, η υπακοή, η καθαρότητα και η αγιότητα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Και σήμερα η Παναγία καλεί τους Χριστιανούς να υπακούσουν στο θέλημα του Κυρίου. Η υπακοή στον Κύριο και η πιστότητα στη ζωή της Εκκλησίας μας χαρίζει την πραγματική ευτυχία της παρούσας ζωής και τη μακαριότητα της αιώνιας ζωής.
Με αγάπη Χριστού,
π. Βασίλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου